SvD Debatt: “En väg bort från tobak”

Vapotekets VD Ubbe Strihagen skriver på SvD Debatt  (2016-12-14)

“E-cigaretter är en väg bort från tobak”

Kampanjen mot nikotinbruk leder fel, när det är tobaksbruk som är det hälsovådliga. E-cigaretter är ett sätt även för unga att ta sig bort från tobaken, skriver Ubbe Strihagen, vd för Vapoteket, i en replik.

Mer än två miljoner människor brukar tobak i Sverige i dag. Det är väl belagt att varannan tobaksrökare dör i förtid. Tobaksrökningen är Sveriges största påverkbara hälsoproblem.

Många använder nu e-cigaretter för att kunna sluta röka tobak. Det är därför e-cigaretter snabbt ökar i popularitet. Tyvärr börjar många unga att röka tobak, trots alla informationsinsatser. Vår gemensamma utmaning är att få alla användare att överge röktobaken.

För att uppnå bättre folkhälsa måste fokus vara att få både ungdomar och vuxna att inte röka hälsofarlig tobak. Inte att begränsa användandet av nikotin, i till exempel tuggummi, plåster eller e-vätska.

Vidare hävdas felaktigt att e-cigaretter leder till tobaksrökning. Detta är direkt missvisande. Tvärtom ser vi att e-cigaretter leder vanerökare bort från tobak. Just därför är det viktigt att vätskorna fortsatt får vara smaksatta. Utan smakämnen blir det nämligen ingen smak alls, och då behåller rökarna sina tobakscigaretter.

Läs hela artikel här

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *