Nedan kommer de vanligaste frågorna och svaren om e-cigaretter och vaping i kortformat.

Ett längre faktablad om rökning och e-cigaretter finns också att ladda ner här: FAKTA OM E-CIGARETTER Feb 2015

 

F: Vad är vejping?

S: Första av allt – vejping är inte rökning.

Vejping är en relativt ny uppfinning och är ett hälsosammare alternativ till tobaksrökning. Istället för brandrök från tobak som innehåller, tjära, koldioxid och mer än 4000 farliga ämnen, så blossar man smaksatt ånga och nikotin (eller utan nikotin om man vill). Det är därför vi har valt att inte använda ord som “e-cigarett” och “rökning” utan har medvetet valt att använda ord som “vaporisator“, eller “vape”, och att “blossa”. Vejpen ser oftast ut som en penna, och man blossar ångan genom att inhalera på ena änden av vejpen. En del vejpar för att sluta röka. Vejping är bevistat det mest effektiva sättet att sluta röka tobak. En del använder vejping för att de gärna vill fortsätta njuta av nikotin och härliga smaker men vill göra det på ett nyttigare sätt, utan tjära och med mindre risk för cancer.

F: Hur fungerar det?

S: Såhär!

Det finns många olika former och typer på  vejps (e-cigaretter), men i grund och botten fungerar de på samma sätt. En e-cigarett består av ett batteri, en förångare, och ett munstycke. Batteriet har bildligt talat ersatt tobaken i en vanlig cigarett. Det är batteriet som driver förångaren och värmer upp vätskan. Batterierna är uppladdningsbara och laddas med en enkel USB-kabel. På batteriet sitter det en knapp, som man håller in när man vejpar. Knappen aktiverar batteriet som sätter igång  förångaren som värmer upp vätskan. Då skapas det ånga som man vejpar genom munstycket.

F: Vad vapar man?

S: I princip ånga.

Vaping är inandning av ånga – en uppvärmd förångad vätska. Ångan kommer från en e-vätska som värms upp av förångaren.  E-vätskan består av  propylenglykol och vegetabiliskt glycerinnikotin och smakämnen. Alla innehållsämnena i e-vätskan är läkemedeles- eller livsmedelsgodkända. Godkända att använda i exempelvis mat och receptfria läkemedel. Nikotin används i läkemedel som tuggumin och plåster. E-vätskorna finns i en uppsjö smaker, från tobak (som inte innehåller tobak utan bara smakar tobak!) och menthol, till melon, cola till exklusiva och komplexa smaker i klass med bättre viner .

 

F: Är det farligt av vejpa?

S: Nja.

Det är fel att påstå att vejping är helt ofarligt. Men att det är betydligt mycket mindre farligt att vapa än att röka vanliga cigaretter framgår tydligt av forskningen på området. Forskare uppskattar att man tar bort 95-99% av hälsoriskerna när man byter från cigarettrök till vejping. Vejping-ånga innehåller endast ett fåtal ämnen och inget ämne finns generellt i högre doser än från cigarettrök. Cigarettrök innehåller drygt 4.000 kemiska ämnen och 70 cancerframkallande ämnen. Nikotin, den beroendeframkallande substansen i cigarettrök, anses spela en mindre roll i hälsohänseende. Läkemedelsverket vill få vaping klassat som ett läkemedel, precis som Nicorette. Vaping är det mest effektiva sättet att sluta röka.