I Storbritannien där redan 3 miljoner tobaksrökare av deras ca 10 miljoner rökare har börjat med vaping (använda e-cigaretter) så rekommenderar aktivt deras hälsomyndighet för rökare att använda e-cigaretter som ett sätt att sluta röka.

I Storbritannien har man även ett mer gediget underlag för forskningsstudier än vad vi har på den svenska marknaden. Man har där uppskattat riskerna med e-cigaretter till att med stora sannolikhet vara mindre än 5%, och antagligen betydligt lägre, jämfört med tobakscigaretter.

Detta klargörande står tyvärr i stark kontrast till de svenska myndigheterna ställning och mediernas populistiska journalistik.

I Sverige är huvudbudskapet att e-cigaretter minsann är farligt då eventuellt medför en ökad risk. Detta oavsett att jämföra storleksordningen på riskerna. Det är ju trots allt som så att ALLT vi gör eller äter påverkar oss på något sätt. Att andas in kontorsluft eller dricka en kopp kaffe medför också en ÖKAD RISK och kan eventuellt påverka kroppen negativt.

Det är därför viktigt att jämföra STORLEKEN på riskerna.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har länge jobbat aktivt mot rökning. Trots det så röker många tobak.  De slutar inte röka trots att de kunskapsmässigt känner till riskerna. Dessutom så börjar många tonåringar med tobak. Om vi i stället får alla tobaksrökare i Sverige att byta till e-cigaretter skulle vara det största folkhälsolyftet som vi kan göra. Det bytet gör nämligen rökare självmant när de får korrekt information ( ingen skrämselpropaganda) och tillgång till bra kvalitetsprodukter.

 

Källa: Public Health England,  E-cigarettes: an evidence update