”6000 liv per år räddas per varje miljon rökare som byter till vaping, även om dessa fortsätter med vaping,” hävdar forskarna Professor Robert West and Dr Jamie Brown, University Collage London, som skarpt slår tillbaka mot oseriösa forskningsrapporter som publicerats i media.

Det är viktigt att allmän hälsoinformation baseras på fakta och inte missuppfattningar och fördomar fortsätter folkhälsoexperterna från University Collage London.

Resultaten av de toxikologin-testerna som hittills är genomförda tyder på att halterna av skadliga ämnen i allmänhet är en mindre än en tjugondel i ånga från e-cigarett jämfört med i tobaksrök.

Professor Robert West säger: “Jag förstår farhågor om eventuella risker med detta fenomen, men det är viktigt att folkhälsoexperter separerar tyckande från bevis och presentera den senare så objektivt som möjligt”.

Dr Jamie Brown säger: “E-cigaretter är både en möjlighet och ett hot mot folkhälsan – men nu verkar en del folkhälsoforskare behandla det enbart som ett hot.”

Det har de senaste dagarna publicerats att ”e-cigaretter är 10 gånger farligare än tobaksrök” i flera medier. De hänvisar alla till en japansk undersökning av Naoki Kunugita. Undersökningen visar dock klart att de flesta av de testade e-cigaretterna hade nivåer som var betydligt under de för tobaksrök.

Vaporisatorer och e-cigaretter är alla byggda olika och kan fyllas med olika vätskor.

”Det går inte att isolera detta enda resultat och sen försöka tillämpa det på det stora utbudet av e-cigaretter och vätskor som finns. Det visar bara att det är viktigt att man väljer sin vape och vätska, inte att hela fenomenet med vaping är farligt,” säger Ubbe Strihagen, VD på Vapoteket.

”Många rökare har svårt att sluta men erfarenheter har visat att vaping är en mycket effektiv metod för att få rökare att sluta. Vi ser här en möjlighet att hjälpa rökare i Sverige att sluta med den skadliga tobaksrökningen”, fortsätter Ubbe Strihagen.

Källor:

UCL University Collage London https://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0914/050914-E-cigarette-policies-should-be-evidence-based

British Journal of General Practice http://bjgp.org/content/64/626/442